Sony lanserar ultratunn tv

I december skickar Sony ut en bara 3 millimeter tunn tv på marknaden i Japan. Tv:n baseras på oled-tekniken, som ger klarare bild och drar mindre ström.

2 oktober 2007

Den nya tv:n använder så kallade organic light-emitting diodes (OLED) för att visa bilder på skärmen och jämfört med den vanliga lcd-skärmen ger den nya tekniken en klarare och skarpare bild med högre kontrast. Oled-apparater är också mer energieffektiva eftersom det inte behövs någon bakgrundsbelysning till skärmen, vilket gör det möjligt att göra tv:n ultratunn.

Dessvärre är oled-tekniken dyr och det är en kostsam affär att tillverka stora skärmar med tekniken. Därför kostar Sonys första oled-tv så mycket som 11000 kronor trots att den inte är större än 11 tum. Den nya tv:n har en förväntad livstid på omkring 30 000 timmar - bara halva livstiden jämfört med Sonys lcd-apparater.

"Jag väntar mig inte att oled-tv:n kommer att ersätta lcd-tv:n från den ena dagen till den andra. Men jag tror att tekniken har stor potential som lcd-apparatens efterträdare på längre sikt”, säger Sonys vicepresident, Katsumi Ihara.

Även andra företag arbetar med att utveckla oled-skärmar. Redan 2005 presenterade till exempel Samsung en 40-tum stor tv baserad på oled, men Sony blir den första tillverkaren som skickar ut en färdig produkt på marknaden.

Den nya tv:n kommer ut i handeln i Japan den 1 december. Det finns inga uppgifter om när apparaten kommer ut på marknaden på andra håll i världen.

Kanske är du intresserad av...