Teknik för att styra datorn med ögonen

Snart behöver du bara titta på datorn för att styra den.

© Shutterstock

Snart kan du styra datorn med ögonen

I framtiden behöver du inte ens röra musen för att använda datorn - Microsoft är på gång med en helt ny teknik.

Detta är goda nyheter för alla som är trötta på att använda musen för att styra datorn. Microsoft håller på att testa en teknik till Windows 10 för att kontrollera datorn med ögonen.

Funktionen gör det möjligt att använda muspekaren, skriva och använda flera andra vanliga datorfunktioner - bara genom att titta på skärmen.

Ögonkontrollen är främst tänkt för användare som helt eller delvis har förlorat sin rörlighet. Det nya sättet att styra datorn har du bara nyligen hunnit testas, så det kan ta ett tag innan möjligheten dyker upp på alla datorer.

Exklusiv hårdvara

Det går dock att redan nu testa en variant av den nya tekniken, om du är villig att betala. Det krävs nämligen att du investerar i en Tobii Eye Tracker 4C-kamera, som kostar omkring 1500 kronor.

Det svensktillverkade kameran är den senaste som Microsofts ögonkontroll har stöd för. Microsoft lovar dock att det ska finnas stöd för fler kameror när det börjar närma sig lansering.

Tanken är att ögonkontrollen ska vara en del av det vanliga Windows 10, precis som de andra inbyggda hjälpmedlen för personer som hjälp för att styra en dator. Tekniken är dock fortfarande på betanivå, så det tar ett tag innan du kan rycka ut musen från datorn.

Kanske är du intresserad av...