Square off

Schackdator flyttar pjäserna själv

Nu kan du spela schack mot en dator med ett riktigt schackbräde - och datorn flyttar sina pjäser själv.

3 november 2016 av Steffen Nielsen

Ett ganska anmärkningsvärt schackbräde har sett dagens ljus på webbplatsen Kickstarter, där kreativa människor kan få hjälp att få sina projekt finansierade. I skrivande stund har det fått ungefär en miljon dollar i finansiering, och det kan man förstå när man ser schackbrädet arbeta.

Vid första anblicken ser det ut som ett vanligt schackbräde, men set sitter ingen motståndare på andra sidan. I stället har brädet en inbyggd schackdator som både flyttar sina pjäser själv, inklusive att plocka bort dem från brädet när de blir slagna.

Om du inte vill spela mot datorn kan du med hjälp av schackdatorn och en smartmobil spela schack mot en mänsklig motståndare över internet, och brädet kommer att flytta din motståndares pjäser som om ni satt mitt emot varandra.

Fysiska bräden är bättre

Schackvärlden har stora förväntningar på Square Off, som skaparen Alessandro Didonna har döpt schackbrädet, att revolutionerna framtiden för det anrika strategispelet. I dag spelas det främst på tvådimensionella datorskärmar och smartmobiler. Tack vare Square Off kommer det att bli möjligt att spela med ett riktigt bräde, men ända möta motståndare oavsett var de befinner sig i världen. Det kommer dock inte att bli någon julklapp i år, då Square Off ännu inte har börjat tillverkas.

Här kan du se en presentation av schackbrädet:

Kanske är du intresserad av...