Lenovo Helix

Pekdator eller bärbar - du bestämmer

CES, Las Vegas: Lenovo presenterar en smart kombination av ultrabärbar och pekdator.

10 januari 2013
ces 2013

CES, Las Vegas: Är det en dator eller en pekdator? Varför inte både och? Lenovo är varken de första eller de sista att presentera en ultrabärbar dator som även kan användas som pekdator, men deras nya ThinkPad Helix är en av de smartaste vi har sett.

ThinkPad Helix är en fullskalig Windows 8-dator i den kompakta ultrabärbara-serien, med en 11,6 tum stor pekskärm i Full HD-format som skyddas av Gorilla Glass. All datorkraft gömmer sig i skärmen, som går att plocka bort från resten av datorn. Om du gör det får du en ganska tunn Windows 8-pekdator med en fyrkärnig Intel-processor (hela vägen upp till en i7-processor beroende på vilken modell du väljer). För att förhindra att datorn överhettas eller kör slut på batteriet, drar datorn automatiskt ner på prestandan när tangentbordet är bortkopplat. Dock inte mer än att den fortfarande har 80 procent av prestandan och därmed fortfarande mycket snabb. Utan tangentbord får du omkring fem timmars batteritid.

Om du ansluter tangentbordet får du ytterligare fem timmars batteritid plus datorns fulla prestanda. Det är desstuom möjlgit att koppla datorn/skärmen till tangentbordet, antingen i traditionellt liggande läge eller ståendes på högkant då tangentbordet enbart fungerar extra batteri och för att kyla datorn.

Helix har åtta gigabyte minne, upp till 256 gigabyte SSD, 4G-nätverk, NFC och två stycken kameror. Totalt väger arrangemanget 1,6 kilo, men det halveras när den används som pekdator. I USA kommer Helix att kosta från 5000 kronor och uppåt beroende på konfiguration.

Senaste nytt från Las Vegas

Sladdar av glas

Världens första laptop i filmformat

Pekdator eller bärbar - du bestämmer

En terabyte i fickan

Kanske är du intresserad av...