Hälsoappen Strava avslöjar hemliga militärbaser

Militärbaser i krigszoner har avslöjats av soldaternas hälsoklockor.

Hälsoapp avslöjar hemliga militärbaser

Hälsoappen Strava avslöjar hemliga militärbaser via soldaternas smartklockor.

30 januari 2018 av Christian Slot

Den som vill tappa några kilo kan få lite extra motivation genom att skaffa ett hälsoarmband med gps, som gör det lättare och roligare att följa träningen. Efter motionsrundorna kan man importera informationen i appen Strava för att samla data om genomsnittspuls, kaloriförbränning och träningspassens längd.

Strava beskriver sig själva som det sociala nätverket för motionärer. Problemet är bara att gps-delen av den information som appen samlar in kan vara en fara för soldater över hela världen.

Strava avslöjar militärbaser

I slutet av förra året publicerade Strava en världskarta som visar var i världen Stavas dryga 27 miljoner användare tränar.

Strava app heatmap

Ta en titt på Stravas heatmap och utforska var de över 27 miljoner användarna motionerar.

Nu visar det sig dock att kartan även ritar upp områden där befolkningen i allmänhet inte har tillgång eller råd med något så trivialt som hälsoarmband. Det rör sig till exempel om krigszoner i Irak och Syrien, där kartan tydligt visar var det finns aktivitet i annars glesbefolkade områden. Detta faktum kommer sig att områdena befolkas av militära styrkor som är på plats för att hjälpa till.

När de utstationerade soldaterna tränar kommer deras träningsrundor att ritas upp på Stravas karta och därmed är det lätt för eventuella fiender att hitta dem.

Det första avslöjandet dök upp Twitter när Nathan Ruser lyckades hitta flera militärbaser på det här sättet.

Det dröjde inte länge innan fler twittrare kom med fler exempel på mer eller mindre hemliga militärbaser som de hade identifierat med hjälp av Stavas app.

Enligt Washington Post får detta konsekvenser för de amerikanska soldater som opererar i dessa områden, eftersom reglerna kring användning av mobiltelefoner och hälsoklockor nu revideras.

Strava meddelar att de vill samarbeta med amerikanska myndigheter för att lösa problemen. De uppmanar också användarna att kontrollera sekretessinställningarna i appen.

Kanske är du intresserad av...