Google Assistant

Snart kanske du inte vet om du pratar i telefon med en robot eller en människa.

Googles digitala assistent kan snart ringa åt dig

Google har demonstrerat framtidens digitala assistent, som låter så lik en människa att det är svårt att höra att man i själva verket pratar med en maskin.

Under senare år har det dykt upp en rad så kallade digitala assistenter. Apple har sin Siri som man kan fråga om det mesta och både Google och Amazon har egna digitala assistenter som säljs i form av smarta högtalare.

Nu tar Google nästa steg i den här utvecklingen.

Under Googles utvecklarkonferens nyligen demonstrerade företag en nyhet som deras digitala assistent Google Assistant klarar – att ringa telefonsamtal å dina vägnar på ett sätt som gör det svårt för mottagaren att märka att det är en maskin som ringer upp.

I videon nedan visas två riktiga telefonsamtal som Google Assistant har gjort med en frisör och en restaurang.

Telefonsamtalen börja en minut i in videon.

Stort steg framåt

Den ny funktionen ha tagits fram baserat på Googles fokus på artificiell intelligens. Assistenten har i det här fallet tränats upp genom att få lyssna på tusentals telefonsamtal för att lära sig hur den ska svara på olika språk.

Efter demonstration medgav dock Google att Google Assistant ännu inte kan föra kompletta konversationer. Maskinen är fortfarande begränsad till att utföra enkla uppgifter som att exempelvis boka ett bord på en restaurang eller en tid hos frisören.

Det dröjer länge än innan någon motsvarande funktion dyker upp i våra telefoner, men Google meddelar att de fortsätter att utveckla funktionen.

> Mer att läsa: Ny teknik

Kanske är du intresserad av...