drone pizza

Drönare sköter leveranserna

Häftig framtidsvision håller på att bli verklighet, nu börjar drönare leverera varor.

5 september 2016 av Steffen Nielsen

Drönare är som gjord för att leverera varor, men ofta sätter lagar och förordningar käppar i hjulet. En rad olika tekniska lösningar visar dock vad vi kan komma att få se inom några år. Här är några av de saker som kan levereras med drönare, och där man redan utför konkreta tester på olika platser världen runt.

Böcker Amazon Prime Air är en underavdelning till internetbutiken Amazon, och här testar man just nu drönarleveranser i USA, England, Israel och Österrike. Amazons uttalade mål är att kunna leverera böcker till köparen inom 30 minuter med hjälp av drönare. Än så länge är det dock bara en framtidsvision, främst eftersom amerikansk luftlagstiftning stoppar den typen av användande. Bilden här ovan visar Amazons drönare.

Medicin Drönare är perfekta för leveranser som annars skulle vara väldigt svåra att nå, till exempel efter naturkatastrofer. 2015 godkände amerikanska luftfartsmyndigheten att drönare skulle få leverera medicin och annat livsnödvändigt material i delstaten Virginia. Detta är än så länge det enda tillfället då leveranser med drönare har fått tillstånd att genomföras i USA.

Pizza I Nya Zeeland har Domino's Pizza fått tillåtelse att testa att använda drönare för att leverera pizza. Detta är första gången som kommersiella leveranser med drönare har godkänts någonstans i världen.

Med den drönarteknik som finns nu är den praktiska gränsen för leveranser att föremålen inte är skrymmande och att de väger under ett kilo.

Kanske är du intresserad av...