Data från mobil, smartklocka och övervakningskamera avslöjade mord.
Avslöjad!

Data från mobil, smartklocka och övervakningskamera fällde grekiska Babis Anagnostopoulos för mordet på sin fru.

© Shutterstock

Elektroniken fällde mördaren

Babis Anagnostopoulos trodde att han hade kommit undan med mordet på sin fru, men då började spår från husets elektroniska apparater peka ut honom som den skyldige.

Våra elektroniska prylar håller ständigt ett öga på vad vi gör – på gott och ont. 

Mobilen kan avslöja var du har befunnit dig och när. Din smartklocka kan berätta om din hälsa vid olika tidpunkter och din webbläsarhistorik avslöjar vilka sidor du har besökt på nätet. 

Även dina sociala medier vet var du har varit under dagen. 

I ett uppseendeväckande mordfall i Grekland var det alltså elektroniken som fällde mördaren.

> Läs även: iPhone spårar dig överallt – se den hemliga kartan

Näst intill det perfekta brottet

Det verkade nästan som det perfekta brottet när den 32-åriga grekiska helikopterpiloten Babis Anagnostopoulos fick mordet på sin brittiska fru, 20-åriga Caroline Crouch, att se ut som resultatet av ett våldsamt inbrott.

I drygt en månad efter det fatala "rånet" på Kreta den 11 maj 2021 trodde polisen och människor i hans närhet på historien.

Polisen hann till och med utlova en belöning på 300 000 euro för information som kunde leda till att gärningsmännen kunde gripas.

Samtidigt började en rad digitala spår dyka upp som långsamt underminerade Babis Anagnostopoulos förklaringar.

Babis Anagnostopoulos målade upp en idyllisk bild av sig själv och sin familj på sociala medier, men verkligheten var långt ifrån rosenröd.

Babis Anagnostopoulos målade upp en idyllisk bild av sig själv och sin familj på sociala medier, men verkligheten var långt ifrån rosenröd. 

© Instagram

Avslöjad av data på mobil och smartklocka

Anagnostopoulos påstod att han suttit bunden under inbrottet, men aktivitetsdata från hans telefon visade att han faktiskt hade rört sig runt i huset.

Samtidigt visade Caroline Crouchs smartklocka att hennes hjärta fortfarande slog vid tidpunkten då hennes make sa att hon redan var död.

Slutligen kunde polisen läsa ett SD-kort som tagits bort från husets övervakningskamera innan det påstådda inbrottet ägde rum.

> Läs även: Vad får man egentligen bevaka med sin övervakningskamera?

Frun hade bokat hotell över telefon

När det gäller motivbilden har det framkommit att paret haft problem i flera år före mordet.

Webbläsardata från Caroline Crouchs telefon visade även att hon tidigare på mordkvällen hade reserverat ett hotellrum för att komma bort från sin man.

Efter hustruns begravning bad polisen den till synes krossade maken att följa med eftersom de hittat viktiga spår. 

Först därefter fick han veta att spåren faktiskt pekade på honom, och han erkände till slut efter åtta timmars förhör av polisen.

> Läs även: Har du koll på ditt digitala privatliv?

Kanske är du intresserad av...