Det här kan du förvänta dig av CES 2017

Världens största mässa för hemelektronik går av stapeln i Las Vegas i januari, och PC-tidningen kommer att vara på plats där mängder av nya tekniker och produkter förhoppningsvis kommer att visas upp. Det här är vad vi kan förvänta oss att få se.

22 december 2016 av Mathias Alsted Lund Flinck

Nästan 4000 företag från 150 länder kommer i början av januari att vallfärda till Las Vegas för att visa upp nya tekniker och produkter på CES-mässan. 3D-skrivare, förstärkt och virtuell verklighet, drönare och smartmobiler kommer bara att vara några av de saker som kommer att vara i fokus på årets mässa.

Vilka nya produkter?

Förra året lanserade Samsung en rad nya produkter, bland annat Windows-pekdatorn TabPro S och smartklockan Gear S2. Troligtvis kommer det koreanska företaget att presentera en rad olika produkter, vilka troligtvis kommer att omfatta pekdatorer, prylar för smarta hem och tv-apparater med den så kallade SUHD-bildtekniken.

LG borde vara redo att visa upp en rad nya tv-apparater med OLED-paneler, då man nästan är det enda företaget som säljer sådana i någon större skala. De förväntas även presentera både bärbara datorer och smartmobiler.

Sony har en presskonferens den 4 januari, och förmodligen kommer den att kretsa kring smart-tv. Rykten påstår att de även kommer att presentera en efterföljare till telefonen Xperia Z5 Premium.

Vilka tekniker hamnar i fokus?

Som du märker kommer mycket troligtvis att kretsa kring tv-apparater, där de senaste åren 4K, OLED och SUHD har visats upp. I år kan det komma att vara den fysiska designen som kommer att genomgå förändringar - det är till exempel flera företag som arbetar med böjbara skärmar.

Troligtvis kommer även bilar att vara en sto del av mässan, när företag som BMW, Toyota och Nissan kan komma att visa upp både elbilar och självkörande bilar.

Smartmobiolerna spelar en mindre roll på CES, eftersom den stora mobilmässan MWC kommer att hållas i Barcelona bara några månader efter. Ett par nya modeller kommer dock troligtvis ändå att visas upp, förra året var det till exempel Huawei som presenterade Mate 8.

VR och sakernas internet överallt

Förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) är två begrepp som spås bli de nästa stora teknikerna. Åtskilliga företag lanserade olika VR-glasögon under 2016, och 2017 kommer utan tvekan att vara fyllt med nya spel, glasögon och en rad andra VR-produkter.

Sakernas internet (Internet of Thing) i form av fitnessarmband och intelligenta kylskåp blir allt vanligare, och både små och stora företag lär presentera sina bidrag till vår framtida värld.

Utöver de redan nämnda företagen kommer en rad andra att finnas på mässan, bland andra:

ASUS

Bitdefender

Bosch

Casio

HTC

Huawei

Intel

Lenovo

Nvidia

Panasonic

Volkswagen

Qualcomm

Läs också: CES är elektronikens heliga hjärta

Kanske är du intresserad av...