Cyberkriminalitet

IT-kriminella tjänar grova pengar på att bland annat stjäla kreditkortsinformation från oförsiktiga datoranvändare.

© Shutterstock

Cyberkriminaliteten når rekordhöga nivåer

Cyberkriminalitet har blivit en lönsam sysselsättning, hoten som har haft en enorm tillväxt och motsvarar nu några av världens största handelsekonomier.

Den klassiska framställningen av IT-kriminella som ensamma supernördar i mörka källarlokaler stämmer inte längre överens med verkligheten. Cyberkriminalitet har utvecklats till en extremt lönsam verksamhet som omsätter enorma summor. 

En ny rapport från företaget Bromium Resarch visar att kriminaliteten omsätter 12 biljoner svenska kronor (tolv tusen miljarder) - vilket kan jämföras med Rysslands bruttonationalprodukt som är den 11 högsta i världen.

Det är illegal försäljning som står för den största delen av omsättningen, framför allt försäljning av piratkopierade filmer, falska auktioner och handel med varor som inte finns. Sammantaget står den illegala försäljningen för 57 procent av omsättningen, enligt Bromium Research.

Världens 15 största ekonomier

 1. USA
 2. Kina
 3. Japan
 4. Tyskland
 5. Indien
 6. Storbritannien
 7. Frankrike
 8. Brasilien
 9. Italien
 10. Kanada
 11. Ryssland
 12. Sydkorea
 13. Australien
 14. Spanien
 15. Mexiko

Källa: Globalis – 2017 (de senaste uppgifterna)

Personlig information är eftertraktad

En annan stor del  av de kriminellas intäkter kommer från angrepp mot företag, men det finns också många helt vanliga människor som hamnar i brottslingarnas klor. 

Här finns det inte lika mycket pengar att tjäna, men trots detta är handel med personlig information som kreditkortsinformation, användarnamn, personnummer och lösenord den tredje största intäktskällan värd runt tusen miljarder kronor. 

Givetvis finns även intäkter från utpressningsprogram, ransomware, med bland de lönsamma verksamheterna, men Bromium Research värderar dessa till enbart tio miljarder kronor.

Både den typen av hot och informationsstölder måste tas på allvar, och här finns det hjälp och tips hur du kan skydda dig och din dator mot dem.

Säker dator med PC-tidningen

Om du vill skydda din dator på bästa möjliga sätt mot hot som virus och utpressningsprogram, då är PC-tidningens säkerhetspaket något för dig.

Här har vi samlat de bästa gratisprogrammen som du behöver för att hålla din dator säker. Du får programmen tillsammans med en utförliga guider på svenska i Fördelszonen när du prenumererar på PC-tidningen.

> Se PC-tidningens säkerhetspaket här

Har du inte börjat prenumerera ännu? Läs om våra olika erbjudanden här.

Kanske är du intresserad av...