Bluffaktura

Bluffakturorna fortsätter skickas

Huvudmannen dömd till fängelse för utpressning men företaget får fortsätta.

5 augusti 2015

Den 42-årige huvudmannen har enligt Malmö tingsrätt gjort sig skyldig till grov utpressning vid 31 tillfällen, grovt försök till utpressning vid 526 tillfällen och grovt brott mot personuppgiftslagen vid hela 2787 tillfällen. De drabbade bor i hela landet och enligt åtalet ska över två miljoner kronor ha kommit in till tre konton. Ytterligare fem personer stod åtalade tillsammans med 42-åringen, de dömdes alla för liknande brott.

Bluffakturorna som skickas gäller påstådd nerladdning av porrfilm, och inte alla följer praxis att bestrida fakturan och göra en polisanmälan utan betalar fakturan av rädsla för att hängas ut som porrsurfare. Eftersom företaget som skickar fakturorna och hoten är registrerat utomlands är det svårt att komma åt.

  • Jag tror att många som drabbas tyvärr väljer att betala av rädsla för att bli uthängd, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer till Rapport.

De som drabbats kan ha surfat med mobilerna och kommit in på en sida tillhörande ett blufföretag. När surfaren sedan klickat på länkar har information om personens mobil sänts till blufföretaget.

  • Det här är något som polis och åklagare måste ta tag i, en ren utpressningssituation, säger Per Geijer.

Du har möjlighet att kolla om operatören lämnar ut telefonnummer och andra unika ID-uppgifter från telefonen (se först till att trådlöst nätverk är avstängt, så att telefonen surfar via mobiloperatörens nät). Knacka på länken (i mobilen) och ser du ditt telefonnummer utskrivet på sidan så läcker din mobil sitt telefonnummer. Även om du får ”grönt ljus” av Mulliner-testet kan din mobil läcka. Flera av de som rapporterat problemet med bluffakturor säger sig få grönt ljus just i Mulliner-testet.

Testa din smarta telefon på adressen: www.mulliner.org/pc.cgi

Kanske är du intresserad av...