Long lista EULA

Avtal godkänns i blindo

En majoritet läser inte de avtal de godkänner på nätet.

30 juli 2015

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av branschorganisationen Kontakta, som har bland annat telefonsäljarföretag bland medlemmarna, visar att så få som 15 procent av konsumenterna säger sig läsa avtalsvillkoren före köp. Det finns en lag, avtalsvillkorslagen, där det står vad som gäller när företag ska skriva avtal med dig som konsument, men den upphör att gälla om du och företaget bestämmer avtalsvillkoren tillsammans, det vill säga att du har haft möjlighet att själv påverka villkoren. Väldigt långa och komplicerade avtalstexter är väldigt vanliga idag, och med ett enkelt klick är villkoren godkända. Men enligt Konsumentverket finns det anledning att ta sig tid att gå igenom vad det är man godkänner, åtminstone de viktigaste avtalsvillkoren som exempelvis pris, löptider och vilken vara eller tjänst man köper.

Om du är osäker på vad som gäller och vill ställa en fråga har Konsumentverket rådgivning på nätet på adressen www.hallakonsument.se.

Du kan också anmäla oskäliga avtalsvillkor till Konsumentverket. Det gör du genom att skicka in din anmälan via ett anmälningsformulär på www.konsumentverket.se.

Kanske är du intresserad av...