Interpol griper 1003 personer
Interpol griper 1003 personer

Den internationella polisorganisationen har slagit till mot IT-brottslingar.

© Shutterstock

1003 möjliga IT-brottslingar gripna

Interpol har efter omfattande utredning gripit 1003 personer från hela världen. Samtliga är misstänkta för cyberkriminalitet.

Det finns en mängd sätt att bli lurad och utnyttjad av kriminella aktörer på internet. Därför har myndigheter världen över under de senaste åren fokuserat allt mer på att bekämpa cyberkriminalitet.

Världens största internationella polisorganisation, Interpol, har nu tagit ett stort steg i kampen mot de IT-kriminella.

I en stor insats med kodnamnet Operation HAEICHI-II har 1003 personer från hela världen gripits. 

Samtliga är misstänkta för att ha utövat cyberbrottslighet och anklagelserna spänner över en rad olika aktiviteter.

LÄS ÄVEN: Hackare utvecklar över 100 miljoner typer av malware på ett år

Använde populär serie i bedrägeri

Kriminaliteten omfattar bland annat investeringsbedrägerier, penningtvätt på nätet och illegalt spel online.

Även bedrägerier där offer har lockats att föra över pengar till personer som har uppvisat ett till synes romantiskt intresse (även kallat dejtingbedrägerier) har förekommit.

I ett tilltag som får beskrivas som nytt och ganska kreativt har de kriminella utnyttjat den populära Netflix-serien ”Squid Game”. Flera av de gripna är nämligen misstänkta för att utveckla skadliga appar som kamouflerades som mobilspel från den sydkoreanska succéserien.

De som hämtade någon av dessa appar fick inte någon glädje av ett spännande ”Squid Game”-spel. Istället tecknades de drabbade för abonnemangstjänster som kontinuerligt plockade ut stora summor pengar från deras konton.

LÄS ÄVEN: Morsealfabetet används för att lura dig på nätet

Förhindrar bedrägerier för miljoner

Det är ingen liten insats som Interpol har genomfört. Gripandena är resultatet av en fyra månader lång utredning från juni till september 2021 i tjugo olika länder.

De inblandade länderna omfattar Angola, Brunei, Kambodja, Colombia, Filippinerna, Indien, Indonesien, Japan, Kina, Laos, Malaysia, Maldiverna, Rumänien, Singapore, Slovenien, Spanien, Sydkorea, Thailand och Vietnam.

Operation HAEICHI-II är den andra stora insatsen av Interpol mot cyberkriminella. Mellan september 2020 och mars 2021 stod Interpol bakom operationen HAEICHI-I, som resulterade i 500 gripna.

I år har den siffran vuxit till det dubbla och enligt Interpol har dessa gripanden förhindrat att upp emot 27 miljoner dollar – motsvarande över 240 miljoner svenska kronor – hamnat i de kriminellas händer.

Kanske är du intresserad av...