PewDiePie och den omstridda videon

Ett av de omstridda videoklippen där Felix Kjellberg har betalat två indiska män för att de ska hålla upp en skylt med budskapet Death to all jews

© YouTube

Motvind för världens största Youtube-stjärna

PewDiePie skojade med antisemitisk video som har setts av miljoner.

16 februari 2017 av Mikkel Jacobsen

Den svenska Youtube-stjärnan Felix Kjellberg – bäst känd som PewDiePie – har råkat i rejält trubbel sedan han i rad videoklipp har skojat med judehat och nazism. De antisemitiska videoklippen har fått storföretag som Disney och Youtube att avsluta samarbetat med honom och hans mycket populära Youtube-kanal.

Tidningen Wall Street Journal  skrev tidigare i veckan att Kjellberg i minst nio videor har visat antisemitiska skämt och visat nazistiskt material. Det senaste exemplet är en video där Kjellberg via tjänsten Fiverr hyrde in två indiska herrar som dansade och viftade med en skylt med budskapet Död åt alla judar.

Läs även Kotakus genomgång av historien.

Disney och Youtube drar sig ur

Megakoncernen Disney reagerade snabbt när de fick reda på historien och drog sig omedelbart ur det samarbete de haft med Kjellberg och Youtube. Youtube nedgraderade också Kjellbergs kanal på tjänsten från att ha varit den bäst betalda Youtubekanalen samtidigt som de ställer in ett planerat program med stjärnan.

Felix Kjellberg har bett om ursäkt och försäkrar att ingenting i videoklippen var på allvar.

Fortfarande populär

PewDiePie-kanalen har 53 miljoner prenumeranter och de videor som finns där har setts sammanlagt 14 miljarder gånger. Detta har gjort Felix Kjellberg rik då han omsätter strax under 20 miljoner kronor om året på reklamen.    

Kanske är du intresserad av...