Ask_fm

Skolor blockerar chattsajt

Svenska kommuner blockerar webbplatsen ask.fm.

29 oktober 2015

Fler än 15 svenska kommuner har beslutat att blockera webbplatsen ask.fm på skolans nätverk, detta efter rapporter om att antalet kräkningar och hot mot elever har börjat påverka skolarbetet. Ett fåtal kommuner har även blockerat andra sociala medier av samma anledning. Flera av kommunerna medhåller att blockeringen i sig inte är speciellt effektiv då den bara omfattar skolans nätverk, men anser att det är en markering för att visa att skolan inte tillåter den typ av anonyma hot och kränkningar som förekommer bland annat på ask.fm.

Utöver de kommuner som har blockerat en del sociala medier har ytterligare nästan 150 av landets 290 kommuner diskuterat saken.

Ask.fm har tidigare varit i blåsväder utomlands där webbplatsen bland annat har kopplats till självmordsfall i USA och Storbritannien. Webbplatsen själva anser inte att blockering är att ta hand om problemet, och även om man inte själva tar på sig något ansvar att skydda sina användare har företaget sagt att det borde tas fram andra lösningar i kommunerna i stället för att blockera webbplatsen.

Kanske är du intresserad av...