Ny tjänst ger färre lösenord

Microsoft, Google, Yahoo och IBM går in i ett samarbete för att utveckla en universell inloggning till webbplatser och tjänster på nätet.

12 februari 2008

I framtiden kommer du bara att behöva komma ihåg ett enda användarnamn och ett enda lösenord när du ska logga in på en webbplats eller använda en tjänst på nätet.

Microsoft, Google, Yahoo och IBM har nyligen gått med i den grupp som ligger bakom initiativet Open ID. Med Open ID slipper du upprätta nya användarprofiler, nya användarnamn och lösenord när du till exempel ska använda en webbplats för att köpa flygbiljetter, beställa varor eller boka biobiljetter.

Tanken är att du ska upprätta en så kallad kärnidentitet som du använder när du loggar in på olika webbplatser. Mer än 10 000 webbplatser stödjer Open ID, och rent tekniskt fungerar den universella inloggningen genom att webbplatsen du besöker automatiskt kontrollerar din identitet där du har upprättat din Open ID. Men du kan fortfarande välja att ha separata användarnamn och lösenord till vissa webbplatser om du behöver det.

Det har ännu inte satts något datum för lanseringen av Open ID, men både Google och Yahoo ger redan nu sina användare möjlighet att logga in på en rad tjänster med samma användarnamn och lösenord. Google-användare kan exempelvis logga in på blogger.com med sitt konto hos Google, och Yahoo erbjuder sina användare att använda sina Yahoo-konton som Open ID.

Kanske är du intresserad av...