Microsoft lägger ner webbläsaren Edge

Microsoft funderar på att ersätta webbläsaren Edge, som bara är tre år gammal.

Microsoft lägger ner webbläsaren Edge

Windows inbyggda webbläsare Edge tycks pensioneras i förtid. Microsoft har planer på att ersätta Edge med en ny webbläsare baserad på Chromium.

5 december 2018

Microsoft har konkreta planer på att lägga ner sin webbläsare Edge.

Uppgifterna kommer från Windows Central som citerar anonyma källor inom Microsoft.

Edge kom 2015 tillsammans med den första versionen av Windows 10. Även om Edge finns i varenda en av alla de miljontals datorer som kör Windows 10, har den aldrig på allvar blivit en populär webbläsare. Ungefär fyra procent av webbtrafiken sker via Edge. Chrome står för nästan 80 procent och tvåan Firefox för tio.

> Läs mer om webbläsare.

Ny Chromium-baserad webbläsare till Windows 10

I Windows 10 kommer Edge enligt planerna att ersättas av en webbläsare som baseras på den öppna källkoden Chromium, som i dag används i Opera och en rad mindre kända webbläsare.

När detta sker är det ett tecken på att Microsoft ser webbläsarkriget mot Google som förlorat. Nederlaget är extra föremjukande eftersom det är Google som står bakom Chromium.

VI vet ingenting om Microsofts nya webbläsare, men enligt Windows Central kommer den redan under första halvan av nästa år.

Lär dig mer i vårt forum

I vårt forum på hemsidan kan du läsa frågor och svar på tekniska frågor från andra läsare. Du som prenumererar kan ställa egna frågor och få svar av vår support, och du kan även svara på frågor om du har något att bidraga med.

Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen för endast 29 kronor. Då kommer du åt hela forumet och hela Fördelszonen med de över 400 program som finns att hämta där. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...