Känt webbläsarbedrägeri ökar kraftigt

Bedrägerier som missbrukar notiser i webbläsaren har stigit dramatiskt i omfattning under 2019. Läs hur du slipper den irriterande företeelsen.

3 december 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

När du besöker hemsidor - exempelvis webbutiker och nyhetssidor - har du säkert fått frågan om du tillåter att webbplatsen får visa notiser i webbläsaren. 

Det betyder enkelt uttryckt att personerna som arbetar med hemsidan kan skicka notiser som visas i telefonen eller på skrivbordet i Windows, även när du inte befinner dig på hemsidan.

Det som började som en oskyldig funktion, och ofta dessutom en väldigt praktisk sådan, har utvecklats till att kunna vara något oerhört irriterande.

Ökning med 69 procent

Säkerhetsföretaget Kaspersky meddelar att under 2019 har det skett en uppgång på 69 procent med bedrägerier som använder webbläsares notiser jämfört med 2018. 

Det betyder att du riskerar att bli bombarderad med reklam för ryska kvinnor som vill träffa dig, datingsidor, sabotageprogram och annat elände, i tron att informationen kommer från en hemsida som du litar på eller från en okänd avsändare.

Så fungerar svindeln i din webbläsare

När en hemsida frågar om du tillåter notiser, kan du utan att vara medveten om det ha kommit till en annan hemsida, så att det i stället är den bedrägliga hemsidan som frågar och inte den du tror att det är.

Det kan också handla om att du accepterar notiser från en hemsida som verkar legitim, men som senare visar inte vara det.

Därför är det viktigt att du är på din vakt när webbläsaren frågar om du accepterar att ta emot notiser. 


Så här kan det se ut när frågan dyker upp i webbläsaren:

Svindel med notiser

Webbläsaren frågar om du vill acceptera att ta emot notiser från en specifik hemsida. I Google Chrome visas det som en liten ruta uppe till vänster på skärmen.

Har du redan råkat acceptera notiser från en hemsida som du ångrar, kan du läsa här hur du tar bort notiser i Chrome i Chrome.

Kanske är du intresserad av...