IE 9 logo

Nu har Internet Explorer 9 kommit

Nu har Microsoft släppt nya Internet Explorer 9 på en rad språk, däribland svenska. Den nya webbläsaren fungerar med Windows Vista och Windows 7.

15 mars 2011

I nya Internet Explorer 9 har Microsofts satsat på att integrera internet med datorn i högra grad än tidigare. Den nya webbläsaren är mer strömlinjeformad för att inte ta upp för mycket plats, allt för att inte dra uppmärksamheten från det viktigaste – själva webbsidorna.

En av nyheterna är att enskilda webbsidor kan dras loss och läggas som en egen ikon i Aktivitetsfältet. Denna ikon kan dessutom vara dynamisk och ändras beroende på om det har hänt något på webbsidan eller inte. Högerklickar man på ikonen kan det visas en lista med exempelvis de senaste blogginläggen eller nyheterna, beroende på hur webbsidan är programmerad.

Under ytan är nya Internet Explorer säkrare än tidigare. Det går att stoppa spårningscookies och undvika nätfiske och det har tillkommit en särskild låda för hämtade filer så att de kan kontrolleras innan något installeras i datorn. IE9 skyddar mot skadlig kod i högre utsträckning och använder rykten om filer för att kunna varna om något skumt hämtas hem.

Microsoft har även byggt in stöd för morgondagens tekniker, som till exempel fullt stöd för html5 och videoformatet h.264. Dessutom drar programmet nytta av exempelvis grafikkortet för att kunna rita upp bilder och rörlig grafik live medan man surfar. Det sistnämnda är den viktigaste anledningen till att Internet Explorer 9 inte fungerar med Windows XP.

Vill du testa Internet Explorer 9 hämtar du det direkt från Microsoft. Klicka på länken här intill för att komma till programmets svenska webbsida.

Kanske är du intresserad av...