Firefox vinner terräng

Webbläsaren Firefox knappar in på Internet Explorer över hela världen. I Sverige utgör antalet Firefox-användare en något mindre andel.

Mozilla Firefox fortsatte att utmana Microsoft Internet Explorers dominans bland världens internetanvändare år 2007. Microsofts webbläsare används dock av fler än 66 procent världen över, medan antalet webbsidor som besöks med Firefox utgör 28 procent, meddelar den amerikanska tidskriften Wired på en av sina bloggar. I Sverige är det 26 procent som använder Firefox.

Siffrorna kommer från ett franskt analysföretag som har kommit fram till att Firefox andel bland nätsurfare i vissa länder steg med flera procent under 2007. I Finland är man speciellt förtjusta i den gratis webbläsaren, där är det över 45 procent som föredrar att surfa på nätet via Firefox.

Firefox är också populär i många östeuropeiska länder. Firefox används till exempel av fler än 40 procent i Polen, Slovenien och Ungern. Populariteten i de mindre länderna beror troligtvis på att Firefox är ett så kallat open-source-projekt, vilket bland annat innebär att nya versioner av webbläsaren snabbt översätts till de olika ländernas språk av entusiastiska användare. En tredje webbläsare, norska Opera, har en marknadsandel på drygt tre procent.

Kanske är du intresserad av...