Firefox 4

Firefox 4 är här

Den välkända webbläsaren Firefox har nu kommit i en ny version, som uppges vara sex gånger snabbare än Firefox 3.6.

23 mars 2011

Organisationen Mozilla har byggt in en rad nyheter i Firefox 4. En av dem är adressfältet som känner av vad som skrivs in och snabbt ger förslag på lämpliga sajter. Man behöver inte skriva in namnet på en webbadress utan bara ett sökord för att få förslag på webbadresser. Funktionen är dynamisk och anpassar sig över tid efter hur användaren surfar.

Även utseendet har putsats upp och numera ligger alla flikar överst. Några menyer syns inte förrän man trycker på Alt-tangenten. De vanligaste funktionerna ligger i stället samlade under en orange knapp som kort och gott heter Firefox

En annan nyhet är bokmärksknappen, som innehåller alla verktyg för att hantera bokmärken lätt tillgängliga. Hämtningen av tunga och långsamma webbsidor kan stoppas med en ny stoppknapp, som för övrigt ändras till den gamla uppdateringsknappen när webbsidan väl är hämtad. Det går att ha permanenta flikar för webbsidor som man alltid har öppna. De flikarna blir små som knappar och visar bara webbsidornas favikoner, det vill säga den lilla ikon som visas i adressfältet när en webbsida är öppen.

Firefox 4 innehåller många fler nyheter. Klicka på länken här intill för att läsa mer om webbläsaren, som förstås är gratis att hämta hem.

Kanske är du intresserad av...