Microsoft Edge browser

Microsoft arbetar på en ny version av webbläsaren Edge, och den kommer att arbetas om ordentligt.

© Microsoft

Då kommer nya Microsoft Edge - men du kan testa den redan nu

Tidigt nästa år kommer en helt ny och omarbetad version av webbläsaren Edge, som finns inbyggd i Windows 10. Nu har du möjlighet att testköra den.

Windows-webbläsaren Edge blev trots sina kvaliteter aldrig någon stor framgång. Det vill Microsoft, som ligger bakom både operativsystemet och webbläsaren, ändra på med en helt ny och omarbetad version av webbläsaren. 

Den kommande versionen baserar sig på Chromium, som även är motorn i världens mest utbredda webbläsare Google Chrome. Nu har Microsoft äntligen släppt en datum för den nya webbläsaren, närmare bestämt 15 januari nästa år.

Den nya versionen av Edge kommer att innehålla en del av de verktyg som finns i Chrome – bland annat mängder av de små tilläggsprogram som ger webbläsaren fler funktioner.

> Läs också: Vad är Chromium?

Testa nya Edge redan i dag

Allt detta och mycket mer kan du få en försmak av genom att testköra den nya versionen av Edge. Du hämtar webbläsaren här, där du klickar på Download Dev Channel. Du kan köra den här versionen parallellt med vanliga versionen av Edge.

Glöm inte att det här bara är en testversion av den nya webbläsaren. Det finns med andra ord inga garantier för att den kommer att se likadan ut när den lanseras, även om det kommer att finnas många likheter.

Så fungerar nya Edge

Vid första anblicken är den nya webbläsaren väldigt lik den befintliga versionen. Både sökfält, flikar och verktygsfälten ser likadant ut, det är först när du klickar på de tre punkterna som öppnas inställningarna upp i högra hörnet, som förändringarna blir tydliga.

Menyn som presenteras påminner med sina ikoner och alternativ om Google Chrome, och när du dyker djupare ner bland inställningarna kommer du att upptäcka fler likheter med Googles webbläsare.

Tar det bästa från Windows 10

Under inställningarna finns en av webbläsarens absoluta förbättringar, och dessutom ett område där Microsoft Edge skiljer sig från Google Chrome. 

Här är inställningarna arrangerade i lättbegripliga punkter på vänster sida, precis som i menyerna i Windows 10.

Om du vill upptäcka utvecklingsversionen av nya Edge så kan du hämta webbläsaren inte bara till Windows 10 utan även till Windows 7 och 8 på den här adressen, där du klickar på knappen Download Dev Channel.

Kanske är du intresserad av...