Chrome spionerar

Chrome läcker data

Någon spionerar på alla dina surfvanor.

7 april 2015

Det är programtillägget Webpage Screenshot, med över en miljon användare och stora företag som drabbats. Enligt säkerhetsföretaget Sentor MSS handlar det om information om vilka sidor du besöker och surfbeteende på sidor, och koden som skickar vidare informationen är inlagd på ett finurligt sätt i programtillägget. Spionkoden ligger inlagd i flera olika delar för att bli svår att hitta och aktiveras inte omedelbart, utan med en viss fördröjning.

?- Det är häpnadsväckande att ett så populärt tillägg har den här typen av funktionalitet. Och det är uppenbart att människor har allt för stort förtroende för att Google har kollat de tillägg som finns i Chrome webstore. Man måste hantera det som finns i Chrome webstore på samma sätt som allt annat man laddar ned från internet, med största möjliga försiktighet, säger Cristian Mariolini, IT-expert på säkerhetsföretaget Sentor MSS, som gjort upptäckten.

Det handlar inte heller om att informationen som samlas in är anonymiserad, utan tvärt om skickas det med så mycket uppgifter som möjligt för att man ska kunna knyta individ till data.

Om du använder Chrome, och har tillägget Webpage Screenshot installerat, då är du drabbad.

Kanske är du intresserad av...