Google Chrome

Chrome i hetluften

Googles webbläsare under attack, samtidigt som funktioner plockas bort.

19 oktober 2015

Googles populära webbläsare Chrome har hamnat i skottlinjen för ett sabotageprogram som döpts till Efast. Sabotageprogram brukar vanligt försöka infiltrera webbläsare för att övervaka surfandet, visa reklam och styra användaren till fel webbplatser. Efast går dock steget längre och plockar bort Chrome från datorn för att därefter ersätta webbläsaren med sabotageprogrammet som utger sig för att vara Chrome. Användare surfar alltså inte längre med Chrome utan med sabotageprogrammet.

Alla genvägar till Chrome ersätts med genvägar till det sabotageprogrammet, plus att Efast tar över rollen som standardprogram för ett tiotal filändelser, till exempel kommer bildfiler att öppnas i sabotageprogrammet.

Samtidigt har Google bestämt sig för att plocka bort ett antal funktioner från Chrome i avsikt att inte göra webbläsare onödigt stor och resurskrävande. Bland annat kommer man att plocka bort möjligheten att få aviseringar som meddelar om nya mejl, meddelanden och uppdateringar till appar och tillägg. Även möjligheterna att göra röstsökningar kommer att försvinna i och med version 46 av webbläsaren.

Kanske är du intresserad av...