Mobil surfhastighet

Vi surfar allt snabbare

Hastigheten på mobilsurf har exploderat senaste året.

13 augusti 2014

Att surfa med mobilen och surfplattan går allt snabbare, enligt en rapport baserad på mätningar gjorda med Bredbandskollen från .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur). På ett år har den genomsnittliga hastigheten ökat med 67 procent - från 7,1 till 11,8 megabit per sekund.

Medelhastigheten för att ta emot data ökar i alla län. Snabbast surfhastighet i år (fram till och med 15 maj) är det på Gotland och i Stockholms län där snitthastigheten ligger på 15,7 megabit per sekund, medan den långsammaste snitthastigheten är i Gävleborgs län med 4,8 megabit per sekund. Rapporten visar också att hastigheten för mobilsurf varierar kraftigt beroende på vilken operatör och telefonmodell du har.

Den största anledningen till den ökade mobilsurfhastigheten är att allt fler svenskar byter ut sina gamla 3G-telefoner till 4G-telefoner.

  • Antalet 4G-telefoner i Sverige har exploderat det senaste året, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen. När vi gjorde denna undersökning förra året var endast ett fåtal av de mest använda telefonerna 4G-telefoner. Nu har två av tre 4G-telefoner, vilket gör att skillnaden i hastighet är enorm - Sveriges 4G-nät är nämligen supersnabba.

Av operatörerna har Tre den högsta genomsnittliga hastigheten, medan Telia är snabbast på flest orter.

Kanske är du intresserad av...