Farliga bildsökningar

Varning för farliga bildsökningar

Du är extra utsatt för bedrägeriförsök när du säker efter bilder på internet. Vi berättar vilken sökmotor som är mest utsatt och hur du gör för att skydda dig.

29 oktober 2012

Kriminella på internet har olika metoder för att på falska grunder placera sina webbplatser högt upp bland sökresultaten när du söker efter något med de vanligaste sökmotorerna. Det betyder att när du använder sökmotorer, riskerar du att få något mycket värre än irrelevanta söksvar – till exempel virus. Säkerhetsföretaget SophosLabs arbetar med den här typen av angrepp, och enligt dem är Microsofts sökmotor Bing hårdast ansatt.

Sökmotorer baserar sökresultat bland annat på popularitet, något som gör att populära webbplatser och bilder hamnar högre upp i listorna med sökresultat. Med hjälp av program som skickar systematiska och falska sökanrop till deras webbplatser, kan de få sina sidor att hamn bättre i sökningar än vad de borde vara. Ofta fungerar taktiken så bra, att sidorna hamnar mycket högt upp i resultatlistorna.

Enligt SophosLabs drabbas nästan 65 procent av angreppen Bing, medan Google står för drygt 30 procent. De sista fem procenten är utspridda över mindre kända sökmotorer. SophosLabs undersökningar visar dessutom att det inte är textsökningar som är de farligaste. Hela 92 procent av angreppen handlar om att pressa upp bilder högt upp på resultatlistorna. Anledningen till detta är att det tar längre tid för företag att upptäcka länkar till farliga webbplatser som det baserar sig på bildsökningar än på textsökningar. Bilder är dessutom svårare för användaren att avgöra om det handlar som misstänkta webbplatser eller ej.

Därför råder vi dig att för tillfället undvika Bing, samt att undvika bildsökningar.

Se dessutom till att både ditt antivirusprogram och ditt operativsystem är uppdaterat.

Kanske är du intresserad av...