Avicii

Sveriges farligaste kändisar

Dessa personer är farligast på internet.

24 september 2013

IT-brottslighet är ett snabbt växande problem i Sverige och identitetsstölder är numera den vanligaste formen av bedrägeribrott. Attackerna riktas numera inte bara mot datorer, utan i allt högre grad även mot smarta mobiler och surfplattor. Ett av de vanligaste sätten för brottslingarna att ta sig in i din dator är att lura dig att klicka på länkar som leder till hemsidor med skadlig kod. Det är där kändisar är ett vanligt lockbete. Allra vanligast är dessa skadliga länkar när någon googlar på kändisens namn i kombination med söktermer som till exempel "gratisbilder", "nakenbilder" och "gratisappar". Säkerhetsföretaget McAfee presenteras för sjunde året i rad resultatet av den globala undersökningen McAfee Most Dangerous CelebritiesTM, en unik lista som undersöker vilka kändisar som det är farligast att surfa efter information om. För första gången har också en lista över de farligaste svenska kändisarna sammanställts som del av undersökningen. Kändisarnas farlighet har analyserats med hjälp av verktyget McAfee SiteAdvisor, och procenthalten har visat hur stor andel av de sökbara länkarna som visat sig leda till osäkra sidor.

1. Avicii (Tim Bergling) 12.4 procent

2. Noomi Rapace 12.1 procent

3. Robyn 11.8 procent

4. Axwell 11.7 procent

5. Sebastian Ingrosso 11.1 procent

6. Victoria Silvstedt 10.8 procent

7. Yohio 9.9 procent

8. Steve Angello 7.2 procent

9. Aino Jawo 7.2 procent

10. Malin Åkerman 6.9 procent

Strax utanför listan hittar vi namn som Zlatan Ibrahimovic, prinsessan Madeleine, Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman. På den globala listan ”vinner” skådespelerskan Lilly Collins med Avril Lavigne och Sandra Bullock på de kanske inte helt hedersamma andra- och tredjeplatserna. 14,5 procent av alla Lily Collins-sökningar leder till skadliga sajter.

Så här skyddar du dig:

  • Var försiktig med sajter som uppmanar dig att ladda ner något innan du får tillgång till innehållet. Säkrast är att bara ladda ner eller strömma innehåll från sajter du känner väl till och litar fullständigt på.

  • Den allra farligaste sökningen på nätet är “free downloads”, gratis nedladdningar. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det ofta en fälla för att lura dig att själv installera program som skadar datorn.

  • Var försiktig med att låta barn surfa utan tillsyn, och tala öppet med dem om riskerna på nätet.

  • Använd virusskydd!

Kanske är du intresserad av...