IP-adresser på upphällningen

Snart är internet fullt

Gamla typen av internetadresser tar snart slut. Varje dator eller annan enhet som ansluter till internet behöver en unik IP-adress.

19 september 2012

Varje dator eller annan enhet som ansluter till internet behöver en unik IP-adress för att kunna göra detta, men nu är dessa snart slut. I alla fall om man använder det gamla systemet med så kallade IPv4-adresser.

IPv4 skapades på 70-talet när man var övertygade om att 4,3 miljarder IP-adresser skulle vara tillräckligt. En av anledningarna till varför internet växer så explosionsartat är att allting som ansluter till internet behöver en adress. Det är inte bara datorer utan även sådana saker som spelkonsoler, smarta TV-apparater, Blu-rayspelare och en mängd andra tekniska prylar måste ha en egen unik adress. Nu införs en kraftig restriktion av hur många gamla adresser som delas ut, och företag som ansöker om fler IPv4-adresser kommer bara att få 1 000 till, sedan är det stopp. Strax före ransoneringen av adresser delades det ut strax under 4 miljoner adresser dagligen. Företag som vill expandera sina nät kommer att tvingas använda det modernare IPv6 som har betydligt fler adresser och större möjligheter.

Kanske är du intresserad av...