Skype: videosamtal med mormor

Skype håller ihop familjen

Med videosamtal är det upplagt för livliga samtal mellan många personer samtidigt. PC-­tidningens testredaktör med familj använder det för att prata med långväga släktingar.

6 oktober 2017

Skype grundades år 2003 av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis. Tjänsten blev mycket populär och blev snabbt det mest använda programmet för att prata via internet. 

Skype köptes 2005 av Ebay för 27 miljarder kronor och såldes vidare till Microsoft år 2011. Skype finns till många olika operativsystem för både datorer, mobiltelefoner och pekdatorer. I dag har tjänsten över 300 miljoner användare.

Skype kan användas till mycket mer än bara telefonsamtal. 

Skype kan också

Chatt

  • Det går att skriva meddelanden i stället för att ringa.

Telefonsamtal

  • Mot betalning går det även att ringa till fasta telefonnummer.

Videokonferens

  • Flera användare kan deltaga i ett videosamtal.

> Hämta programmet från Fordelszonen

Det här behövs

Förutom en dator behövs det högtalare, en webbkamera och en mikrofon. En stationär pc behöver ofta kompletteras med dessa tillbehör, medan nästan alla bärbara pc, pekdatorer och smartmobiler har allt som behövs inbyggt. 

Det behövs även en stabil och snabb internet­anslutning. Skype rekommenderar 300 kilobit per sekund, men för video­samtal i hd-kvalitet krävs det åtminstone 1,5 megabit i sekunden. 

Programmet anpassar auto­matiskt ljud- och videokvaliteten efter ­rådande förhållanden.

Läs mer i Fordelszonen 

Med tre små barn är Skype det perfekta sättet för vår testredaktör att hålla kontakten med farmor och farfar som bor flera mil bort. Här berättar han om hur han använder Skype för att hålla kontakten med sina föräldrar varje vecka.

Kanske är du intresserad av...