Facebooksekretess

Så snuvar du tjuven

Så skyddar du dig mot kontokapning på Facebook.

22 februari 2015

Har du funderat på vad som skulle hända om någon stal ditt Facebook-konto? Hur skulle dina närmaste drabbas? En av de stora riskerna med ett stulet Facebook-konto är att tjuvarna lurar av anhöriga pengar, accesskoder eller bankdosor. Men hur skyddar man sig då? Vilken nivå man väljer beror på hur tillgänglig man vill vara och hur många begräsningar man kan tänka sig stå ut med. Facebook har blivit bra mycket bättre på att tillhandahålla inställningsmöjligheter för säkerhet och sekretess, men de är fortfarande inte speciellt framgångsrika på att berätta om det de gjort.

  • Privata uppdateringar. Vid varje inlägg du gör finns en liten symbol som visar vem inlägget delas med. Den kan vara antingen en liten jordglob, vilket betyder att inlägget delas med alla, eller siluetten av två personer vilket betyder att inlägget enbart delas med dina vänner. Dela inte dina statusar med hela världen, så kan inte tjuvarna gissa när du är bortrest och göra inbrott hemma hos dig.

  • Privat vänlista. Låt inte hela världen se vilka vänner du har. En tjuv kan lätt se vilka vänner du har om du delar den listan och välja ut en av dina vänner och kopiera vännens lista över vänner för att utge sig för att vara denne och sedan lura dig på pengar. Det går mycket fortare att genomföra än beskriva och otaliga människor har blivit av med stora summor på det viset.

  • Ring upp! Om någon ber dig om pengar via Facebook är det klokast att alltid ringa upp personen i fråga och dubbelkontrollera att denne verkligen behöver hjälpen. Verifiera på annat sätt en genom Facebook att din vän behöver hjälpen innan du skickar iväg dina pengar.

  • Inloggningsvarningar! Aktivera inloggningsvarningar så får du e-post varje gång någon försöker logga in på ditt konto från en ny plats. För extra god säkerhet är det klokt att aktivera inloggningsgodkännande också. Du måste då ange en kod när du loggar in från en ny plats.

  • Välj ett säkert lösenord och dela det inte med någon! Återanvänd inte gamla lösenord, använd inte samma på flera olika ställen och använd inte de vanligaste orden, namnet, platserna eller bokstavs- eller sifferkombinationerna. Välj ett långt lösenord, gärna bestående av flera ord. Byt gärna någon bokstav mot en siffra och lägg till specialtecken i eller efter lösenordet.

  • Begränsade-listan också! Använd begräsade-listan till de ytliga bekanta du har som inte nödvändigtvis måste se allt du skriver.

  • Betrodd kontakt. Har du en person du litar mer på än andra kan du ange denne som betrodd kontakt. Det blir då lättare att få tillbaka ditt konto om det skulle bli hackat, din kontakt får en kod som låter dig logga in och återställa eller sätta ett nytt lösenord.

Om du ändå blivit hackad finns det hjälp att få på adressen www.facebook.com/hacked.

Kanske är du intresserad av...