skapa gif-animering gratis

En gif-animering är kul och iögonfallande. Här visar vi hur du kan skapa dina egna gif-filer.

© Old Spice // Giphy

Så skapar du gif-animeringar gratis

Du har säkert råkat på dem på internet och sociala medier, där de under det senaste decenniet har blivit väldigt populära. Naturligtvis talar vi om de allestädes närvarande gif:arna.

18 juni 2018 av Mathias Blohm Schytte

Michael Jackson som äter popcorn, en överväldigad åskådare till Australia’s Got Talent eller Ross från tv-serien Vänner som applåderar ironiskt. 

Många av de små animerade sekvenserna som upprepas i loopar har blivit klassiker på internet, och särskilt på sociala medier är populariteten stor. 

Men vad är egentligen en gif, och hur skapar man en?

Vad är en gif?

En gif, eller ”Graphics Interchange Format” är en sekvens av antingen bilder eller video som har klippts samman i en loop som upprepas i det oändliga.

En gif är oftast rätt kort, vanligtvis 2–10 sekunder, och så återföljs den ofta av en text, men den kan också mycket väl fungera på egen hand.

Formatet uppfanns 1987 av den amerikanska internetleverantören CompuServe, men trots att bildformatet numera har över trettio år på nacken slog det inte igenom på allvar förrän under de senaste tio åren.

Forbes skrev i oktober 2016 att Giphy, som är en webbaserad databas för gif-filer, hade passerat en miljard dagligen insända gif-filer och över 100 miljoner dagliga användare.

Hur skapar man en gif?

Det är varken svårt eller tidskrävande att skapa en gif, och det finns flera olika sätt att åstadkomma egna gif-animeringar utan kostnad.

Den absolut enklaste lösningen är på webbplatsen Giphy.com, där du längst upp till höger väljer fliken ”Create”. 

Här kan du dra in dina filer i något av webbläsarens fönster. Om du har ett videoklipp ska du lägga det i det högra fönstret. 

Om du däremot vill kombinera en eller flera bilder använder du det vänstra fönstret. Du kan även trycka på fönstren och sedan leta upp filen som du vill använda.

Du kan även välja att använda en video som redan ligger på webben, t.ex. på YouTube. Då använder du ursprungsvideons URL som du kopierar in i fältet längst ned på sidan. 

Observera att flertalet bilder och videoklipp skyddas av upphovsrätt.

När du har valt fil kommer du vidare till ett nytt fönster, där du med det översta skjutreglaget kan välja hur lång gif:en ska vara. 

Den nedersta skjutknappen använder du för att välja vilken del av klippet som du vill använda.

Lägg till text, illustrationer och taggar till gif:ar

När du trycker på den blå knappen ”Continue to Decorate” skickas du vidare till det näst sista steget. Här kan du rita på din gif, pynta den med små klistermärken, lägga till ett filter eller skriva en text.

I det sista steget kan du lägga till taggar i din gif. 

Taggarna gör det möjligt för dig själv och andra att söka efter din gif. Glöm inte att klicka på det lilla blå plustecknet efter varje tagg, annars sparas inte taggarna. Du kan dessutom lägga till en source URL som hänvisar till ursprungsvideon.

Om du skapar ett konto på Giphy.com kan du alltid hitta dina sparade gif-filer i efterhand. Det kan annars vara rätt svårt att hitta dem bland de enorma mängderna gif:ar som finns över hela internet. 

Din gif förblir privat, och kan alltså inte användas av andra, såvida du inte väljer att göra den offentlig genom att dela länken.

Kanske är du intresserad av...