Semestertider brukar vara resetider, och då brukar både smartmobiler och pekdatorer få följa med. Tre av fyra svenskar stänger idag av så kallad dataroaming, möjligheten att koppla upp sig mot utländska mobildatanätverk, för att slippa extraavgifter när de semestrar utomlands. I stället använder nio av tio publika trådlösa nätverk (wifi) på bland annat flygplatser, kaféer och hotell, för att surfa, läsa mejl eller skicka bilder. Detta visar en ny undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Kaspersky Lab.
Dock visar samma undersökning att tre av fyra inte känner till att det kan finnas risker med att använda dessa nätverk, exempelvis att mejl, bilder och annan data som skickas från mobilen eller surfplattan kan fångas upp av andra med tillgång till samma nätverk.
- För personer med rätt kunskaper är det inte särskilt svårt att avlyssna trafiken i publika wifi, även om nätverket är lösenordskyddat. Man kan till och med utnyttja det trådlösa nätverket för att infektera en användares mobiltelefon eller surfplatta med ett skadligt program, säger David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab.
Undersökningen visar att ju yngre användare, desto mer troligt är det att de stänger av dataroamingen (83 procent i gruppen 15-34 år, 75 procent i gruppen 35-55 år samt 62 procent i gruppen 56-79 år). I motsvarande grad avgör åldern om personen istället använder publika wifi under utlandssemestern: i gruppen 15-34 år är andelen hela 99 procent och i gruppen 35-55 år är siffran 90 procent. Mellan 56 och 79 år är andelen 70 procent. Däremot är det bara var femte person i undersökningen uppger att de har ett säkerhetsprogram installerat i den mobiltelefon eller pekdator de använder under utlandssemestern. Bland yngre användare (15-24 år) är andelen så låg som 13 procent. Strax över var tionde person svarar att de inte använder mobiltelefon eller surfplatta alls under utlandssemestern.