Nya efternamn på internet

Nästa år kommer adressystemet på internet att revolutioneras när det blir möjligt att fritt konstruera sitt eget toppdomännamn. Toppdomäner är dem du i dag bland annat känner till som .com, .org och .se.

24 juni 2008

Det är internetorganisationen ICANN, som senare i veckan röstar om ett förslag som från början av nästa år ska ge innehavare av en webbsida möjlighet att konstruera sina helt egna adresser på nätet. Hittills har alla webbsidesadresser tillhört någon av de existerande 265 nationella toppdomänerna eller .com, .info, .net och .org.

Med det nya adressystemet får företag och organisationer helt nya möjligheter att profilera sig på nätet. Det kommer att kosta ungefär 50 000 dollar – ca 300 000 kronor – att registrera ett nytt toppdomännamn. Om inte priset är avskräckande nog, är det dessutom så att det är i första hand bara företag och organisationer som kan få sitt eget efternamn på nätet, och alltså inte privatpersoner.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ansvarar för tilldelningen av toppdomäner och ip-adresser över hela världen. Det nya adressystemet förväntas klubbas igenom på organisationens årsmöte i Paris i slutet av veckan.

Kanske är du intresserad av...