För tillfället räcker det att barn är 13 år eller äldre för att få skapa ett eget konto på onlinetjänster som Facebook, Twitter och Snapchat utan att behöva målsmans tillstånd. Den gränsen grundar sig i amerikansk lagstiftning som sedermera har blivit standard i flertalet länder. Den skyddar dock inte de barn som ljuger om sin ålder även om resultatet om det upptäckts ofta leder till raderade användarkonton.
Du kan detta dock komma att ändras enligt EU:s nya förslag till dataskyddslagstiftning som vill lagstifta att barn under 16 år måste ha föräldrars tillstånd. Lagförslaget handlar om att det ska vara förbjudet för företag att hantera data från alla under en viss ålder, utan att föräldrarna gett sitt tillstånd. Detta har givetvis väckt högljudda protester från amerikanska it-företag där tonåringar är den primära målgruppen.
Den nya åldersgränsen är en liten del av en omfattande uppsättning nya lagar och regler för att skydda privatpersoner och konsumenter på internet och innehåller en rad lagar för hur företag ska hantera information. Om företagen inte följer reglerna kan det leda till dryga böter på upp till fyra procent av den globala omsättningen - i praktiken upp till flera miljarder dollar.
Även flera barnrättsorganisationer är emot den nya åldersgränsen och menar att den varken kommer att hålla barnen borta från tjänsterna eller få sina föräldrar tillstånd, utan bara få dem att ljuga om sin ålder.