KOM_SV_171741-NR09_C_Netvaerk-X02_Web

Trådlöst nätverk som alltid fungerar

Råd bot på dålig täckning och långsamma hastigheter i ditt trådlösa nätverk. Vi visar hur du med en ny router kan sparka liv i ett sovande nätverk, så att du får mer glädje av hemmets alla nätverksenheter.

2 juni 2016

Börjar nätverket kännas segt är det hög tid att fräscha upp routern. VI har samlat tre tips som gör underverk:

Kontakta internetleverantören Ta en titt på bredbandsräkningen och ring din internetleverantör. Har det gått några år sedan du tecknade abonnemanget är de fullt möjligt att du kan få en ny router gratis om du förlänger avtalet.

Använd 2,4 och 5 GHz Nya routrar skapar två separata nätverk på frekvenserna 2,4 respektive 5 gigahertz. Den lägre frekvensen ger längre räckvidd, medan det inte är lika trångt i det högre frekvensbandet. De båda nätverken fungerar tillsammans för att ge bättre och stabilare nätverk.

2,4 GHz har längst räckvidd men även få kanaler som alla enheter måste slåss om.

Färre antal enheter stöder frekvensen 5 gigahertz som innehåller över 20 kanaler, vilket ger en mycket stabilare anslutning.

Placera routern rätt

  • Det er helt avgörande hur routern placeras om man vill ha ett starkt och stabilt nätverk. Routern får inte stå för nära metallföremål och ska helst stå så fritt som möjligt för att inte signalen ska dämpas.

    • Routern bör placeras högt eftersom radiovågorna breder ut sig åt sidorna och nedåt. Rikta antennerna åt det håll där det finns flest enheter.

Kanske är du intresserad av...