netværk-router

Se upp för trådlösa nätverk på semestern

Se upp när du ansluter till trådlösa nätverk på semestern. De kan mycket väl vara osäkra.

21 juni 2016

Visst är det frestande att ansluta till ett öppet trådlöst nätverk när man sitter i solen och läppjar på en mojito.

Men dessvärre gäller det att vara på sin vakt. Alla nätverk är inte vad de utger sig för att vara.

Säkerhetsföretaget Kaspersky har en hel del bra råd om vad man ska hålla kolla på innan datorn eller mobilen ansluts till ett okänt trådlöst nätverk.

• Var misstänksam Utgå inte från att ett trådlöst nätverk är legitimt. Det kan mycket väl tillhöra kriminella som försöker luras genom att ge nätverket ett namn som liknar hotellets, barens eller restaurangens. Fråga personalen vilket nätverk som tillhör stället du är på.

• Använd VPN Med en VPN-anslutning får du en privat tunnel till internet där alla data krypteras. Det innebär att kriminella inte kan avlyssna trafiken och snappa upp känslig personlig information.

• Undvik att logga in på känsliga webbtjänster Undvik att logga in på tjänster där kriminella kan få tag på känslig personlig information, till exempel lösenord. Måste du in på internetbanken kanske en kortvarig anslutning via mobildata kan vara värd pengarna, i stället för att riskera att någon tjuvlyssnar.

• Skydda enheterna med program Se till att datorn, mobilen och pekdatorn skyddas av uppdaterade antivirusprogram och att alla program och operativsystemet är uppdaterade.

Kanske är du intresserad av...