Li-Fi

Ny teknik 100 gånger snabbare än Wi-Fi

100 gånger snabbare än Wi-Fi! Inom bara några år kommer dina lampor att vara en del av ett blixtsnabbt trådlöst nätverk.

27 november 2015

Trådlöst internet via ljuset från dina lampor, det kan låta som en fantasi men är precis vad tekniken Li-Fi erbjuder, och tester visar att tekniken kan erbjuda hastigheter som är upp till hundra gånger snabbare än Wi-Fi.

Det är det estniska företaget Velmenni som har testat Li-Fi-lampor hos olika företag, och resultatet är att man har kommit upp i överföringshastigheter på upp till 1 GB per sekund, vilket motsvarar att föra över en komplett högupplöst långfilm på ett par sekunder - trådlöst.

Namnet Li-Fi kommer sig av att tekniken påminner om Wi-Fi men använder ljus i stället för radiovågor. Ljus heter som bekant light på engelska, därför Li-Fi. Namnet hittades på av professor Harald Haas, som även ligger bakom överföringstekniken.

Som vi skrev i senaste numret av PC-tidningen arbetar även Disney med Li-Fi-tekniken, och enligt Velmenni kommer vi att kunna hitta Li-Fi på marknaden inom några år.

En begränsning med tekniken är dock att den, eftersom den baserar sig på ljus, inte kan tränga genom väggar, vilket betyder att Li-Fi och Wi-Fi troligtvis kommer att samexistera.

Kanske är du intresserad av...