skogsvag

Mer bredband i glesbygd

Bredband är en förutsättning för företagande och boende i hela landet. Det tycker regeringen som satsar en halv miljard kronor på bredband i glesbygden.

5 september 2011 av Markus Dahlberg

I höstbudgeten avsätter regeringen 495 miljoner kronor för att bygga ut bredbandet i Sverige på de platser där företagen inte finner det lönsamt att investera. Regeringens utgångspunkt är att marknaden ska tillhandahålla säkra och goda elektroniska kommunikationer. För att påskynda utbyggnaden på landsbygden gör regeringen nu en tillfällig satsning över tre år.

– Dessa pengar är en tydlig signal från regeringen att bredband är en förutsättning för företagande och boende i hela landet. Genom satsningen kan bredbandsutbyggnaden fortsätta även i områden där det inte är lönsamt för marknadsaktörerna att bygga ut, säger it- och regionminister Anna-Karin Hatt.

Sedan tidigare har regeringen beslutat att målet är att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband med minst 100 megabit per sekund senast år 2020. Senare i höst presenterar regeringen en ny nationell it-strategi.

Är din PC långsam? Få boken "Full fart på din dator – steg för steg" och programmet Magix PC Check and Tuning 2011 som i vanliga fall kostar 325 kronor. Endast för nya prenumeranter! Beställ här

Kanske är du intresserad av...