Googles miniräknare

Matematisk porrmiss av Google

Sökjättens matematiska extrafunktioner gav oväntat porresultat.

21 februari 2013

Googles söktjänst har mer inbyggd funktionalitet än att bara låta användare söka efter information. Sökfunktionen kan även användas som miniräknare genom att man helt enkelt skriver in det man vill ha uträknat och klickar på sök. Ovanför listan med sökresultat visas då en miniräknare med svaret på det du vill ha uträknat.

Miniräknaren är tillräckligt avancerad för att klara även komplexa tal -4^(1/4), och även om resultatet som visades var helt korrekta -1.41421356237, visades under miniräknaren en lång rad sökresultat exklusivt till webbplatser innehållandes porr.

Anledningen till det till synes mystiska resultatet var en bugg i sökmotorn. På grund av att tjänsten inte bara räknas ut talet utan även gör textsökningar på det som matats in, och då betraktas parantes som citattecken och minus som sökkriteriet för att utesluta oönskade ord från sökresultaten. Därför tolkades talet -4^(1/4) som en sökning efter sidor som innehåller 1 och 4 plus sidor som inte innehåller 4. Paradoxen i att inga sidor både kan innehålla 4 och inte innehålla 4 ska normalt leda till att inga resultat visas. Anledningen till att det i stället dök upp porrsidor var att den typen av webbplatser ofta är anpassade för att svara mot så många sökningar som möjligt, även irrelevanta diton.

Buggen är nu åtgärdad, och det är återigen möjligt att använda miniräknaren utan att det dyker upp olämpligt material.

Kanske är du intresserad av...