Family Safety

Många unga mobbas på nätet

Nu vill Norton satsa på att skydda dina barn på nätet.

23 oktober 2012
Olle Cox

Nätmobbningen breder ut sig och kryper allt längre ner i åldrarna. Var sjätte fjärdeklassare har drabbats av nätmobbning, visar forskning från Göteborgs universitet. Samtidigt visar en undersökning från Norton att 36 procent av Sveriges barn och unga har haft minst en allvarligt negativ upplevelse på internet. Till exempel har de mottagit olämpliga bilder från en främling, blivit mobbade eller fallit offer för nätbrott. Ett nytt samarbete med Norton gör att Friends nu kan utöka sin kamp mot nätmobbning och även tillsätta en nätexpert.

  • Det är vår grundpelare att skydda det som betyder mest – och inget betyder mer än våra barn. Vi brinner för ett säkert internet och för att säkra våra ungas trygghet online, därför ser vi verkligen fram emot att fortsätta att bekämpa nätmobbning ihop med Friends. Tillsammans blir vi ännu starkare, säger Carolina Schattauer Ramnö, kommunikationsansvarig på Norton.

Tack vare samarbetet med Norton kan nu Friends dessutom tillsätta en ny tjänst; Olle Cox (bilden) blir organisationens nätexpert och kommer att arbeta med utbildningar i nätfrågor och utveckla Friends arbete mot kränkningar på nätet.

Surfa schysst - Friends och Nortons tips för livet på nätet 1. Betrakta internet som vilken annan fritidsaktivitet som helst och för en daglig dialog med barnet om vad som händer på internet. 2. Skaffa kunskap om vad barn gör på nätet, men kom samtidigt ihåg att ha respekt för barnens integritet. 3. Sätt tillsammans upp regler för internetanvändandet. Norton har skapat ett kostnadsfritt verktyg för att hjälpa till med just detta; Norton Online Family. 4. Var en positiv förebild och tänk på att barn gärna tar efter dina beteenden. 5. Berätta var man kan vända sig och hur man bör reagera om man skulle utsättas för nätmobbing.

Ladda hem verktyget här

Kanske är du intresserad av...