App-regler

Hårdare regler för så kallade gratis-appar

Nya EU-regler ska göra det enklare för föräldrar att undvika dyra gratis-appar.

22 juli 2014

För en tid sedan tillsatte EU en kommission som fick i uppgift att undersöka marknaden för så kallade gratis-appar som i själva verket innehöll möjligheter att handla i själva appen.

Ofta har det handlat om spel som vänder sig till barn, och där föräldrarna i en del fall fått telefonräkningar på tusentals kronor för virtuella produkter som barnen köpt i "gratisspelen".

Nu har kommissionen presenterat vad de kommit fram till, och sätter även press på bland andra Apple, Google och andra företaget med app-butiker att ta itu med problemet.

  • Spel som annonseras som "gratis" får inte vilseleda konsumenterna om de verkliga kostnaderna.

  • Spel bör inte innehålla direkta uppmaningar till barn att köpa i ett spel, eller att övertala en vuxen att köpa saker till dem.

  • Konsumenterna ska på tillfredsställande sätt informeras om betalningsvillkor för inköp och inte debiteras genom standardinställningarna utan konsumentens uttryckliga medgivande.

  • Handlare bör tillhandahålla en e-postadress så att konsumenterna kan kontakta dem vid frågor eller klagomål.

EU-kommissionen har under en längre tid kritiserat främst Apple och Google för så kallade gratis-appar, som kan bli en dyr historia för konsumenterna. I ett pressmeddelande riktar man till och med direkt kritik mot Apple för deras bristande arbete i fråga.

  • Tyvärr har Apple ännu inte lagt fram några konkreta eller omedelbara förslag till lösningar på problemen, skriver EU-kommissionen i pressmeddelandet.

Google arbetar redan på en ny typ av betalningskategori i sin Google Play Store, där appar som innehåller möjligheter att köpa saker inifrån programmet, inte längre skakunna kallas eller kategorieras som "gratis".

Det är däremot upp till varje enskilt medlemsland att ta beslut om vidare åtgärder, och eventuella rättsliga processer mot teknikföretag eller spelutvecklare.

Kanske är du intresserad av...