e-shop

Handla säkert på internet

Det går att handla tryggt på internet. Här är fem goda råd som gör dina inköp säkrare.

Teaterbiljetter, sportkläder och flygbiljetter hör till de populäraste produkterna när vi handlar på internet.

Dessvärre har bedragare och kriminella upptäckt att allt fler handlar både i svenska och utländska webbutiker.

De många varianter av bedrägerier som finns på internet kan vara svåra att avslöja, men med de här fem tumreglerna minskar i alla fall riskerna för att drabbas.

1 Håll koll på hänglåsen Ofta finns det ett litet hänglås eller texten https framför själva webbadressen till butiken och det är ett bra tecken.

Finns något av dessa är anslutningen mellan din dator och webbplatsen säker.

2 Undersök marknaden Trygg e-handel är en märkning av webbutiker som utförs av Svensk Digital Handel, som är branschorganisationen för e-handel i Sverige.

Kontrollera om en butik är certifierad: Trygg e-handel.

Det är även bra att undersöka företaget själv genom att exempelvis söka lite på internet för att se vad tidigare kunder tycker om det.

3 Betalning Betala aldrig mot förskott. Faktura är säkert och bra. Går inte det är en betalningstjänst som PayPal att rekommendera. Kreditkort fungerar alltid bra, men bara hos företag som du känner till.

4 Kolla kundtjänsten Ett bra ställe att ta en titt på är företagets kontaktinformation. Det duger inte med enbart en e-postadress. Känns det osäkert kan du ringa eller e-posta företaget och ställa en fråga om produkten du funderar på.

5 Billiga märkesvaror Levis jeans för 200 kronor eller Gucci-väskor för någon hundring låter för bra för att var sant. Det är är det förmodligen också och en webbsida som lockar med löjligt låga priser på kända märken är med stor sannolikhet farlig att handla på. Antingen blir du bara av med pengarna, men om du får några varor är risken mer än stor att det rör sig om billiga kopior.

Kanske är du intresserad av...