Jean-Claude Juncker

Gratis WiFi plus 100 megabit och 5G åt alla!

EU-kommissionens ordförande har avslöjat en ambitiös plan: alla ska få gratis WiFi samt tillgång till 100 megabit bredband och 5G-nätverk i mobilerna.

19 september 2016

Normalt brukar vi har talas om EU när det gäller deras lagar, regler, skatter och bidrag, men nu är de på gång med något annorlunda. I ett tal förra veckan avslöjade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker EU:s extremt ambitiösa handlingsplan för det digitala Europa, och de tar verkligen ut svängarna.

Före 2020 ska minst en stad i alla EU-länder ha lanserat ett kommersiellt 5G-mobilnätverk, så att smartmobiler ska kunna ansluta till internet med gigabithastigheter. Tester med den nya standarden kommer att inledas redan 2018 enligt engelska BBC.

Samtidigt till Juncker att alla stora och medelstora europeiska städer ska utrustas med gratis trådlöst internet, även detta innan 2020. Det kommer med andra ord inte enbart att omfatta städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, utan även städer med betydligt färre invånare. Målet är att 6000-8000 städer i Europa ska ha tillgång till den här typen av uppkoppling, och kommissionen räknar med att 40-50 miljoner användare kommer att använda internet dagligen.

Men det slutar inte där. Enligt kommissionen ska alla hushåll ha tillgång till internet med en hastighet av minst 100 megabit per sekund med möjlighet att uppgradera till en gigabit, och detta före 2025. Detta kommer givetvis att erbjuda stora utmaningar för ett så avlångt land som Sverige, men vi ska ha i åtanke att vi redan nu ligger långt fram i IT-utbyggnaden.

PC-tidningen kommer givetvis fortsätta att följa detta.

Kanske är du intresserad av...