Google spy

Google fortsätter hemlig kartläggning

Företaget kan bland annat kartlägga politiska åsikter och shoppingvanor utan surfarens medgivande.

27 september 2012
Google Analytics

Det populära statistik- och analysverktyget Google Analytics skickar data vidare i hemlighet, visar en undersökning som Dagens Nyheter har gjort. Google Analytics är ett mycket populärt verktyg bland dem som driver hemsidor. Det kan sammanställa data över besökarna och den tid de stannat på hemsidan, vad de sökt efter och vad de klickat på, allt utan att meddela surfaren eller låta surfaren göra något för att förhindra det.

Men informationen stannar inte där, visar det sig nu. Upp till 92 procent av hemsidorna som Dagens Nyheter undersökte lämnar ut information om sina besökare till Google. Bland annat Sjukvårdsrådgivningen, flera banker, en stor mängd partier och Datainspektionen använder verktyget, vilket gör att Google har tillgång till information som till exempel politisk åskådning, shoppingvanor och vilka sjukdomar personen sökt mer information om.

Eftersom tjänsten är extern lagras också informationen externt - på Googles servrar. På det viset kan Google samla ihop information om var du bor, vart du surfar, vilken information du söker på olika hemsidor och en mängd andra uppgifter. Standarden "Do Not Track" (DNT) är en frivillig standard framtagen för att användarna ska kunna surfa utan att bli spårade på internet, men i början av september kom den första serveruppdateringen som tillåter hemsidor att ignorera den inställningen. Eftersom DNT är frivillig finns det inte heller några garantier för att hemsidor bryr sig om att vissa webbläsare har funktionen aktiverad.

Kanske är du intresserad av...