Google dyker ner i världshaven

En fullständig kartläggning av världens oceaner är Googles nästa ambitiösa målsättning. Men det kan ta 100 år enligt experternas värderingar.

7 maj 2008

På landbacken, i rymden och nu även under havsytan. Google Earth och Google Sky är redan framgångsrika karttjänster, och det ska även Google Ocean bli, om Google får som de vill.

Tanken är att ge användarna möjlighet att panorera över havsbotten i 3D och få annan information om havet som till exempel djup, vattentemperatur, strömningar, korallrev och skeppsvrak.

Men alltihop kräver förstås att havsbotten är kartlagd på samma sätt som all landsmark är fotograferad från rymden i Google Earth. Och det har låter sig inte göras i första taget, eftersom de kartor öven haven som finns i dag är alltför inexakta.

Därför har Google samlat ett lag havsexperter och deras nuvarande utlåtande är att en fullständig, högupplöslig "avbildning" av havsbotten kan ta upp till 100 år. Tills dess får vi nöja oss med överblick över land och rymd – och vänta med drömmen om att hitta det försvunna Atlantis hemma från datorn.

Kanske är du intresserad av...