Internet

Första hemsidan fyller 25 år

Internets första hemsida firar 25-årsjubileum, och den är fortfarande online. Se den här.

8 augusti 2016 av Mikkel Jacobsen

Internet, som vi känner det, fyller ett kvarts århundrade. Den första hemsidan publicerades den 6 augusti 1991 av dataforskaren Tim Berners-Lee, som vid den tidpunkten arbetade vid CERN (Centre Européen de Recherche Nucléaire - ja, de som har partikelacceleratorn). Fram till dess hade internet bara varit uppbyggt av fristående databaser som det var mycket trassligt att få tillgång till.

Länkar ser dagens ljus Tim Berners-Lee låt i stället databaserna kommunicera med varandra via hypertextlänkar, och internets första hemsida var i själva verket en projektöversikt som skulle ge Berners-Lees kollegor runt om i världen en inblick i idén om in bättre version av internet. Samtidigt var det även ett exempel på hur länkar kan fungera och hur hemsidors uppbyggnad bör vara. Det är naturligtvis ingenting jämfört med vad hemsidor kan nu för tiden, men 1991 var den en revolutionerande ögonöppnare.

Dela med allmänheten CERN skulle ha kunnat välja att sälja rättigheterna att få använda konceptet, men precis som med all annan forskning från centret delades det gratis med allmänheten. Detta är en av anledningarna till att internet har kunnat växa sig så enormt stort under 90- och 00-talet, jämfört med om företag och privatpersoner hade tvingats betala för att kunna arbeta med det.

Du kan besöka webbplatsen här.

Kanske är du intresserad av...