Facebook olagliga lotterier

Facebooktävlingar kan vara olagliga

Slumpen får inte avgöra enligt svenska lotterilagen.

10 september 2013

Det är ganska många som irriterar sig på tävlingarna som dyker upp med jämna mellanrum, där man uppmanas att gilla för att vara med i en utlottning eller dela en status för att kunna vinna något. Inte nog med att kampanjerna många gånger bryter mot Facebooks egna regler för hur kampanjer får läggas upp och administreras. Om vinnaren dras slumpmässigt ur högen deltagare är kampanjen att betrakta som ett lotteri som kräver tillstånd och utan ett sådant kan tävlingen vara ett lagbrott som ger upp till två års fängelse. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.

– Det är ju ganska vanligt att, om man som det heter "likear" någon eller någonting på Facebook, så kan man vara med i en utlottning av en produkt eller någonting sådant. I strikt mening så är det ett lotteri som anordnas av någon och man är med och kan vinna. Och det räcker för att lagen ska vara tillämplig, säger Johan Röhr, chefsjurist vid Lotteriinspektionen. Det räcker dock att det ingår en fråga deltagaren ska svara på för att det ska klassas som en tävling.

Lotteriinspektionen är en statlig myndighet som tar emot anonyma tips, men tänk på att din anmälan blir allmän handling när du lämnar in den. Du bör alltså inte skriva under med ditt namn om du vill göra en anonym anmälan.

Kanske är du intresserad av...