Facebookprofil i bärbar dator, surfplatta och mobil

Få rätt mått på dina omslagsbilder till Facebook, så att de ser lika bra ut i mobilen och surfplattan som i datorn.

© Alexey Boldin / Shutterstock.com

Gör den perfekta omslagsbilden till Facebook

Vill du att din startsida på Facebook ska se bra ut i alla typer av enheter finns det en del tips att tänka på.

På Facebook är omslagsbilden den stora bilden som ligger överst på din startsida.

Den är det första alla som öppnar din Facebookprofil ser. Därför är det viktigt att bilden är så bra som möjligt och att det är lätt för andra att se vad den föreställer oberoende av i vilken enhet de tittar på sidan.

Vad du väljer för omslagsbild är upp till dig, men det finns några tumregler för att den ska se så bra ut som möjligt i alla sammanhang.

För att få den bästa kvaliteten på profil- och omslagsbilder rekommenderar Facebook att bilderna sparas i formatet png.

Facebook beskär bilderna

Facebook anpassar automatiskt bildens storlek, men vill du vara säker på att bilden blir precis som du vill ha den kan du beskära den för att passa till Facebooks mått.

Storleken på en omslagsbild varierar beroende på om startsidan visas i en webbläsare i datorn eller i en mobiltelefon. Facebook beskär webbläsarversionen av bilden för att passa i en mobiltelefon. Du kan dock se till att bilden ser lika bra ut i båda fallen.

Välj en bild som är stor nog för att fylla utrymmet för en omslagsbild i en webbläsare (820 x 312 pixel). Se dock till att det viktigaste i motivet är centrerat till mitten och att det passar mobilversionen av bilden (640 x 360 pixel).

> Läs mer om Facebook - nyheter, tips och knep

Ta hjälp av Gravit Designer

Vill du inte rota runt i ett bildbehandlingsprogram på måfå för att få till dina bilder, finns det gott om mallar på internet som gör det hela betydligt enklare.

Vi rekommenderar programmet Gravit Designer, med vilket du inte bara kan göra perfekta omslagsbilder till Facebook, utan även bakgrunder till mobiltelefoner och snygga inbjudningskort att skriva ut.

Gravit Designer kan installeras som ett program i Windows eller köras direkt i webbläsaren.

> Hämta Gravit Designer från Fördelszonen, tillsammans med en artikel som visar hur du kommer i gång (endast PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...