Facebook tar upp kampen mot rasismen

Facebook utesluter rasistiska grupper.

Facebook tar upp kampen mot rasismen

Har du stött på hatfulla och rasistiska inlägg på Facebook? Nu lovar Facebook att göra mer för att stoppa dem.

17 augusti 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Facebook lovar att de ska bli bättre på att ta bort extrema hatgrupper och hot om våld. Det sker efter att flera andra internetföretag har börjat att stoppa nynazistiska och rasistiska grupper från de medier de ansvarar för.

Ett exempel är Apple som har stängt av vit makt-grupper från att använda Apple Pay i diverse webbutiker, precis som Cloudflare, GoDaddy och Google har blockerat den högerextremistiska hemsidan The Daily Stormer.

Allt detta har skett i snabb takt efter de rasrelaterade attackerna i Charlottesville i USA, där en motdemonstrerande kvinna dödades när hon blev påkörd av en bilist med nynazistiska sympatier.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet, inte minst för att den amerikanske presidenten Donald Trump har varit otydlig i sina fördömanden av nynazisterna.

Nazister planerar på Facebook

Som så många andra använder nazistiska grupper internet för att planera möten och demonstrationer. Nynazister har dessutom använt Facebook för att publicera inlägg till stöd för mannen som körde på kvinnan och för att angripa den drabbade kvinnan.

Facebook har alltid varit försiktiga med censur och företagets grundare Mark Zuckerberg skriver i ett inlägg att Facebook även i fortsättningen kommer att vara ett ställe för debatt.

– Det är viktigt att Facebook är en plats där människor kan dela med sig av åsikter och idéer. Öppna debatter är en del av ett fungerande samhälle, men när någon försöker tysta eller skada andra baserat på vilka de är eller vad de tror på, så skadar det oss alla, skriver Mark Zuckerberg.

Facebook-grundaren lovar att Facebook i fortsättningen ska bli bättre på att stoppa hat och hot.

Kanske är du intresserad av...