Facebook

Facebook bekämpar falska nyheter med faktakontroll i relaterade artiklar.

Facebook skärper kampen mot fake news

Allt som står på Facebook är inte sant, det har vi lärt oss under senare tid. Nu vill Facebook hjälpa läsarna med faktagranskning.

1 maj 2017 av /trs

Facebook har sedan tidigare meddelat att de vill få slut på att falska nyheter sprids via tjänsten. Sedan Donald Trump blev president har vi ju alla lärt oss det nya begreppet fake news – falska nyheter på svenska.

Nu skärper Facebook kampen mot falska nyheter med hjälp av en ny funktion i den widget som hanterar relaterade artiklar och som kommer fram när man klickar på en nyhet på Facebook. Tanken med funktionen är att användaren ska få se liknande historier från andra medier för att på så sätt lättare kunna avgöra om den är korrekt eller inte.

Bedöm trovärdigheten själv

I de relaterade artiklarna visas innehåll från erkända nyhetskällor som till exempel Washington Post. Genom att läsa artiklar från olika håll är det tänkt att det ska gå lättare att själv bedöma en nyhets äkthet.

För nyheter som debatteras flitigt på internet men som inte syns till i traditionella medier kommer funktionen länka till oberoende faktawebbsidor, till exempel Snopes.com.

Facebook bedömer inte om en nyhet är fejk, utan vill bidra till att användarna själva tar ställning och börjar fundera på vad de läser och att de är öppna för att ta del av andra nyhetskanaler. Till en början hanterar funktionen enbart amerikanska nyheter. Facebook har inte meddelat om eller när den dyker upp hos oss.

Kanske är du intresserad av...